Explorari in curs

Cautam si exploram pesteri. Explorarea unei pesteri nou descoperite este vizul oricarui speolog. Daca te uiti cu atentie in jurul tau si o pestera veche iti poate oferi uneori surprize si idei pentru noi descoperiri. Avem intotdeauna explorari in curs, pesteri in care lucram. De ce lucram in mai multe pesteri in acelasi timp si nu le finalizam pe rand? Explorarea nu inseamna intotdeauna o parcurgere usoara a unei pesteri. Ca sa obtii satisfactii trebuie sa le si meriti si asta inseamna munca care uneori poate dura si cativa ani. Trebuie sa spargi piatra ca sa largesti o trecere spre mai departe sau trebuie sa astepti momentul potrivit in care pestera iti permite sa continui explorarea. E o joaca cu pestera, norocul , inspiratia si pana la urma perseverenta cu care iti urmaresti scopul. Important e sa nu renunti si sa crezi ca poti merge mai departe.

Explorari incheiate

Explorarea unei pesteri, desi ne-ar putea placea, nu poate continua la nesfarsit. Odata rezolvate toate semnele de intrebare, trebuie sa constati, chiar daca nu iti place, ca trebuie sa te opresti si sa declari terminata explorarea. Nu inseamna ca nu mai ai ce face in pestera. Intotdeauna mai raman posibilitati pentru cercetare stiintifica, fotografie, film sau realizarea unei monografii. 

Idei de explorare

Depunem eforturi sa gasim si sa exploram pesteri, insa nu intotdeauna cercetarile noastre pot fi si finalizate. Desi nu ne dorim, explorarile trebuie sa se opreasca uneori datorita dificultatii continuarii explorarilor, a lipsei mijloacelor umane sau tehnice.  O lista cu descrierea pesterilor in aceasta situatie si a cauzelor care au dus la opeirea explorarilor poate fi gasita aici. Daca ai idei si propuneri legate de modul de rezolvare a situatie prezentate, vom fi bucurosi sa te primim in echipa si sa incercam sa gasim cautam impreuna o rezolvare. Continua aici!