Pestera cu nisip 1

Activitati posibile: scufundare in sifonul terminal.

Perspective: intrarea sub platoul Ocoale pe o extensie posibila de 500 m si 150 m diferenta de nivel intre intrarea in pestera si ponoarele din platoul de deasupra.

Am gasit aceasta pestera in anul iulie 2005. Deschiderea apare la baza unui perete de stanca si ne-a atras atentia o cantitate mare de nisip de rau care astupa pana la tavan o posibila intrare intr-o pestera.

Dupa cateva incercari de indepartare a nisipului care bloca intrarea intr-o posibila galerie, facute fara prea mare tragere de inima, am inceput inlaturarea nisipului in 22 septembrie 2007 intr-o echipa de 3: Ovidiu Guja, Mihai Iliescu (Mitza) si Claudiu Vermesan. Am reusite  sa inlaturam nisipul si Mitza a reusit sa patrunda intr-o galerie puternic descendenta care avea peretii si planseul acoperiti cu nisip. Eram intr-un izbuc fosil pe care apa il abandonase si gasise o alta iesire in versant. In lipsa unei corzi, Mitza s-a oprit in locul in care panta se accentua si parea sa se verticalizeze. Din fundul galeriei venea zgomotul produs de cursul de apa.

Am revenit peste cateva saptamani in echipa Mihai Iliescu, Ovidiu Guja si Calin Dragan si am reusit sa ajungem la cursul de apa. Din pacate, spre dezamagirea noastra, am interceptat cursul de apa intre doua sifoane. Sifonul aval, care nu prezenta oricum perspective prea mari, nu lasa posibilitati de scufundare. Sifonul amonte e larg, de forma lenticulara, cu fundul acoperit de nisip poate fi abordat desi adancimea apei este in jur de 60 cm, dupa aprecierea lui Calin Dragan (09.07.2013) care a aruncat o privire in sifon fara ca sa se si scufunde dincolo de bolta sifonului. Sifonul continua pentru cel putin 10 metri in panta usor descendenta. Cum o posibila explorare in sifon se face in amonte, apa ramane limpede si se poate inainta cu vizibilitate foarte buna daca adancimea la bolta permite trecerea.

Au participat la explorari: Ovidiu Guja, Mihail Iliescu, Claudiu Vermesan, Iosif Gergely, Calin Dragan, Mihala Pavel, Mihai Husleag, Felicia Dragusin, Rajka Geza, Marius Marin.