Comunicare în peșteră prin unde radio de frecvență joasă

Instrumente, metode, software, diverse.

Comunicare în peșteră prin unde radio de frecvență joasă

Postby jojika » Wed Feb 03, 2010 7:47 am

Știm cu toții că metodele de comunicare la distanță folosite în peșteră sunt limitate și presupun cel puțin utilizarea unui fir electric. Telefoanele mobile și instrumentele de tip walkie-talkie nu funcționează aici. Un tânăr din New Mexico a inventat un dispozitiv care oferă posibilitatea comunicării prin mesaje text dinăuntrul peșterilor chiar cu suprafața.

Dispozitivul se prezintă sub forma unui computer la care este atașat un aparat radio. Acesta transmite mesajele text folosind unde radio de frecvență joasă car epot penetra roca mai ușor decăt transmisiunile de frecvență înaltă.

Testarea invenției a fost făcută în Carlsbad Caverns la o adâncime de aproximativ 300 de metri de suprafață. O antenă cu un diametru de aproape 2 metri asamblată din mai multe bucăți este folosită pentru emisie și recepție. Dispozitivul ai are încă nevoie de unele mici modificări și de un nou concept pentru a-l face mai mic și mai portabil, dar promite.
jojika
Membru SNS

Re: Comunicare în peșteră prin unde radio de frecvență joasă

Postby calin_dragan » Wed Apr 14, 2010 9:36 am

adrian done, din suceava, s-a ocupat pe vremuri de problema asta. la un moment dat a si realizat niste telefoane fara fir, care foloseau un principiu care mie imi suna aproape ezoteric. am povestit o singura data cu el despre asta, acum mai bine de 10 ani, era cu ceva electrozi infipti in pamant... nu mi-a zis cum, doar ca e un principiu la mintea cocosului, si nimic mai mult :).
calin_dragan
Membru SNS

Re: Comunicare în peșteră prin unde radio de frecvență joasă

Postby ovi g » Mon Apr 19, 2010 7:34 pm

Ma bag si eu in seama. Daca discutam de comunicare cu exteriorul e o solutie sa-ti faci o baza de comunicare inauntru, ca altfel sa cari cu tine un antenoi pe langa zecile de kilograme de echipament ... Pe puturi am testat walkie-talkie, si nu cred ca sunt singurul, si merge excelent. Daca un sistem dinasta ar fi fost rentabil cred ca ar fi fost folosit in primul rand in minerit.
Ovi G.
ovi g
Membru SNS

Return to Topografie